maandag 22 augustus 2011

De zesde dag - Marcela Lobos

Het einde van een maakbare wereld


Vorig jaar oktober 2010 schreef ik in mijn artikel ‘Crisis en vernieuwing, een natuurlijk proces’ over de grote veranderingen die ons te wachten staan. Een korte terugblik:

“De recessie is nog lang niet ten einde! In mijn optiek staan we zelfs nog aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Een totale financiële ineenstorting ligt nog altijd op de loer. Het oude systeem werkt gewoon niet meer. De rek is eruit, de golf is lang genoeg kunstmatig hooggehouden. Dit is het grote transformatieproces waar we nu collectief in zitten. En hoe hoger de golf, hoe groter de klap naar beneden is. En dit gaat met veel geweld en spanningen gepaard. Zelfwerkzaamheid en transformatie is niets anders dan meestromen met de veranderingen van het leven. Dan pas kan er sprake zijn van vernieuwing en van structurele hervormingen!”

ONSUMENTENVERTROUWEN
Inmiddels zijn we halverwege 2011 en is de financiële wereld wederom in rep en roer. De Verenigde Staten hebben te maken met een afwaardering van de kredietwaardigheid. Hun schuldenlast is immens groot geworden. Landen als Griekenland, Spanje, Portugal, Italië en Ierland zuchten onder de economische problemen en hoge werkeloosheid. De euro is niet alleen noodlijdend, maar ligt aan het infuus van de rijkere landen. De prangende vraag is hoe lang dit nog duurt? De trukendoos is inmiddels leeg, want de Europese leiders hebben geen structurele oplossing voorhanden hoe ze de euro nu echt moeten redden. De beurzen lijden inmiddels enorme verliezen. Kortom, het is kommer en kwel. Het Financieel Dagblad van 20 augustus 2011 kopt: ‘De consument kan niet nóg een crisis aan’. Hoezo, nog een crisis? Er is in mijn optiek nog steeds sprake van een en dezelfde crisis. Alleen de gevolgen van deze voortschrijdende crisis zijn onderhand voor iedereen voelbaar. Je hoeft alleen maar je dagelijkse boodschappen te doen, om bij het afrekenen te zien dat het dagelijks leven steeds duurder wordt. Inmiddels is bekend geworden dat de werkeloosheid in Nederland is gestegen. Het is dan ook logisch dat het vertrouwen van de consument verder daalt.

DUURZAME STRUCTUREN
Zoals ik in mijn boek ‘People, Planet, Profit & Prophecy (2010) schrijf, duurt deze crisis (het proces van afbraak en wederopbouw) zeker nog tot en met 2015. In deze periode kunnen we chaos en ingrijpende veranderingen verwachten. Alles wat niet duurzaam is stort echt in. Denk hierbij aan logge instituten en bolwerken zoals: dictatoriale regimes (Arabische lente), overheden, multinationals, politieke stromingen, de verzorgingsstaat, gezondheidszorg, onderwijssystemen, alles wat met subsidies overeind wordt gehouden en dergelijke. De komende jaren zullen nog ingrijpendere schokgolven zich afwisselen met verdergaande afbraak. Niets anders dan de uitwerking van een cyclus van crisis en vernieuwing. Alles wat namelijk op de oude leest geschoeid is, kan nooit duurzaam zijn. Duurzaamheid blijft een luchtkasteel, zolang men zich niet bewust is tot de noodzaak tot veranderen. Deze transformatiegolf kan overigens wel de aanzet zijn voor duurzame structuren.

DE WEG VOORUIT
Het is de hoogste tijd dat een ieder tot een hernieuwd inzicht komt. Dat wil zeggen: als men bewust wil meewerken aan de grote veranderingen die gaande zijn. Dit proces begint allereerst met acceptatie. Ofwel: dat wat geweest is komt niet meer terug. De samenleving is wat dat betreft niet maakbaar! Duurzame structuren worden gebouwd op innerlijke harmonie. En dit is een proces in jezelf. Pak dan ook onverwerkte zaken uit het verleden op, waardoor de problemen van vandaag eindelijk worden opgelost. Uiteindelijk is de crisis in de wereld een metafoor van wat zich op innerlijk niveau in de mens afspeelt. Het is immers zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden. De weg vooruit is doorgroeien van de derde naar de vierde dimensie (zie het schema in mijn boek dat dit nader verklaart). Dan pas kan menswaardigheid en harmonie leidend zijn, en niet langer de zucht naar macht, geld en status. Het laatste is gerelateerd aan de tweede dimensie, waar het opgeblazen egobewustzijn hoogtij viert. Een duurzame samenleving is dan ook een afspiegeling van een hoger bewustzijn. En hier wordt het verschil gemaakt!
Ilse C. ten Berge 20 augustus 2011 http://ethischduurzaam.blogspot.com/

woensdag 17 augustus 2011

5e Nacht van de 9e Golf: Verval van het politieke en economische systeem


De Vijfde Nacht van de Negende Golf gaat op donderdag 18 augustus van start en velen vragen zich af wat deze energie met zich mee zal gaan brengen.

Wanneer we kijken naar elke voorgaande vijfde nacht tijdens een golfbeweging dient deze zich gewoonlijk aan als een vernietigende periode. Dit maakt het tevens een interessant segment van elke golf.

De Vijfde nacht staat voor een ‘donker tijdperk’ waarbij er een vorm van vernietiging plaatsvindt. Zonder uitzondering leidde de vijfde nacht tot economische teruggang. Zoals de god Shiva voor de Hindoes zowel de scheppende als vernietigende energieën bij zich draagt, zo bevatten de energieën van de Mayakalender beide aspecten zodat de vernietiging plaats kan maken voor iets nieuws.

Voorgaande golven


Wat gebeurde er in voorgaande golven tijdens de Vijfde nacht? In de vierde golf bracht de Vijfde nacht een ijstijd. In de Vijfde nacht van de vijfde golf stierf de Neanderthaler uit. Gedurende de Vijfde nacht van de zesde golf braken de Middeleeuwen aan en kwam de kerk aan de macht. Daarnaast ontdekte Columbus Amerika. Beide wereldoorlogen vonden plaats in de Vijfde nacht van de zevende golf. Tot besluit bracht de Vijfde nacht van de achtste golf Katrina, de beving in Haïti en de bankencrisis.

Vanuit het perspectief van het verschijnen van eenheidsbewustzijn, wat het voornaamste doel is van de Negende golf, plaveit de economische crisis de weg voor een nieuwe toekomst. De ontwikkeling van de economische crisis volgt de Mayakalender met uitzonderlijke precisie. In de vijfde dag van de Negende golf kwam de stabiliteit van verschillende grote Europese banken serieus op het spel te staan en waren er constant bijeenkomsten tussen verschillende staatshoofden om te bespreken hoe men de crisis een halt toe kon roepen. Amerika verloor haar AAA-status na de afwaardering en sinds het middelpunt van de vierde nacht (toen de energie voor de vijfde dag zich nestelde) is meer dan zeven biljoen dollar aan aandelen in rook opgegaan.

Echte economie

Analisten hebben gelijk wanneer ze zeggen dat de crisis tot nu toe nog geen effect heeft gehad op de ‘echte economie’ omdat er enkel nog wordt gespeeld met getallen. Het eenheidsbewustzijn van de vijfde dag deed de mentale dualiteit tussen abstracte en echte waarden simpelweg op haar grondvesten schudden.

Het ligt in de lijn der verwachting dat in de Vijfde nacht ook de echte economie geraakt gaat worden. Te denken valt aan massale werkloosheid in Westerse landen, beurzen die flink gaan dalen en verdere waardevermindering van geld, waardoor nieuwe radicale oplossingen moeten worden overwogen.

De doorbraak van de energie van de vijfde dag was het beste zichtbaar in de politieke arena waar de autoriteit van regeringen van de belangrijkste Westerse landen begint af te brokkelen. De rellen en plunderingen in het Verenigd Koninkrijk kunnen hier genoemd worden. Een ander voorbeeld is dat het politieke systeem van de Verenigde Staten niet kon voorkomen dat de kleine Tea Party inspraak kreeg over het schuldplafond. De politieke situatie was zelfs de belangrijkste reden voor de afwaardering.

Oplossing

Met het begin van de Vijfde nacht van de Negende golf is er sprake van een verzwakking van de hiërarchieën van dominantie. De overgang naar eenheidsbewustzijn is niet soepel en gemakkelijk. Het is te verwachten dat er enige vorm van politieke reactie zal komen op de voortdurende chaos. In de Verenigde Staten zou president Obama mogelijkerwijs buitengewone bevoegdheden kunnen krijgen en ook zou er onder valse voorwendselen een zogenoemd Super Congres kunnen worden opgericht. Gezien de chaos in de economische arena is het niet ondenkbaar dat dergelijke maatregelen significante steun zullen krijgen van het volk.

Calleman ziet de economische crisis verergeren terwijl de vijfde nacht haar intrede doet. Velen zullen zich afvragen of er een oplossing is voor het probleem, maar in het huidige raamwerk van ’s werelds monetaire systeem zijn geen oplossingen voorhanden. De ineenstorting van het financiële systeem brengt wel een simpele oplossing met zich mee, namelijk het kwijtschelden van alle schulden. Niet alleen de schulden van regeringen, maar vooral de schulden van de gewone mens.

Een dergelijke maatregel zou gepaard moeten gaan met het einde van het gebruik van geld, wat betekent dat mensen gewoon kunnen blijven werken zonder een vorm van uitwisseling. Dit houdt in dat groei niet meer noodzakelijk is en dat redt de gehele planeet. Het zou mensen bevrijden van de noodzaak geld te moeten verdienen om te overleven.

Het invoeren van een dergelijk systeem is niet moeilijk maar het wordt momenteel tegengehouden door politieke en juridische beweegredenen. Wanneer een dergelijk systeem is ingevoerd zijn banken en regeringen echter niet langer nodig en daarom zijn deze groepen, die de militaire macht in handen hebben, tegen een nieuw systeem.

Calleman verwacht op de zesde dag van de Negende golf, die begint op 6 september, de eerste tekenen te zien dat oplossingen worden bedacht die een einde maken aan schulden en geld. Dit plaveit de weg voor een nieuwe wereld die geboren wordt na de voltooiing van de Mayakalender op 28 oktober 2011.

Er zijn echter miljarden mensen op Aarde die geen basiskennis hebben over de Mayakalender of wanneer deze kalender afloopt en zonder deze kennis is het niet gemakkelijk te begrijpen wat er momenteel in de wereld gebeurt. Laten we dit rechtzetten.

Bron: Calleman.com

maandag 15 augustus 2011

Muziek maken helpt beter tegen depressie dan antidepressiva


Muziek maken zou meer mensen uit hun depressie kunnen helpen dan de gebruikelijke medicinale antidepressiva, suggereert een artikel van een Fins onderzoeksteam in het ‘British Journal of Psychiatry’. Na drie maanden muziektherapie hebben mensen met een depressie minder symptomen zoals spanningen en angstgevoelens.

Muziek heeft een sterk effect op het menselijke brein. Wie een instrument leert spelen, stimuleert het auditief vermogen en zal dan gemakkelijker buitenlandse talen leren. Muziek kan ook herinneringen omhoog brengen en heeft duidelijk effect op je gemoedstoestand.

Muziek brengt mensen in contact met hun emoties zonder woorden, zegt Jaakko Erkkilä van de universiteit van Jyväskylä in Finland. De patiënten die mee deden aan de muziektherapie in het Finse onderzoek bleken zich na drie maanden beter te voelen en beter te functioneren in het dagelijks leven.

Muziektherapeut Anna Maratos van de ‘Central and North West London Foundation Trust’ en collega’s geven drie redenen aan. Allereerst het esthetische genot van muziek. Ten tweede vraagt muziek maken om ritme en aandacht, wat helpt om weer in harmonie met je lichaam te komen. Als derde kan door middel van muziek contact gemaakt worden met anderen (waaronder therapeuten) zonder woorden te gebruiken.
Bron:happynews