donderdag 14 januari 2010

Vanaf de Oude Amazone Indianen: 'Biochar' als een modern wapen tegen klimaatverandering

Wetenschappers melden dat "biochar" - een materiaal dat de Amazone-Indianen eeuwen geleden gebruikten om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren - potentieel heeft de wereldwijde klimaatverandering te helpen te vertragen. Massaproductie van biochar zou de koolstof kunnen opvangen en wegzuigen die anders als kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas, in de atmosfeer terecht zou komen.

Hun rapport verschijnt in ACS "Environmental Science & Technology, een tweewekelijkse tijdschrift.

Door verwarming van hout, gras, koren of ander organisch materiaal wordt Biochar houtskool in afwezigheid van zuurstof geproduceerd De gassen die door de verhitting vrij komen kunnen worden verzameld en verbrand om energie te produceren. Het laat houtskool achter dat zeer rijk is aan koolstof.


Amazone Indianen mengden een combinatie van houtskool en organisch materiaal in de bodem om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, iets wat de wetenschappers geïnteresseerd kreeg in het bestuderen van het moderne potentieel dat biochar heeft.

De studie betrof een "life-cycle analysis" van biochar productie, een uitgebreid 'Cradle to Cradle' kijken naar het potentieel in de strijd tegen de wereldwijde klimaatverandering en alle mogelijke gevolgen van het gebruik van het materiaal. De wetenschappers concluderen dat het produceren van biochar meerdere voordelen heeft. Zo kan CO2 in ieder geval tijdelijk worden opgeslagen, zonder dat het veel geld kost. Bovendien wordt er met de productie van biochar ook energie geproduceerd en kan biochar zelf gebruikt worden om het land vruchtbaarder te maken.

Bron: sciencedaily.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten