dinsdag 5 oktober 2010

De Despacho en de kracht van intentie



De term Despacho verwijst naar de handeling van het maken van een offer. Het is een geschenk aan Moeder Aarde (Pacha mama), Moeder zonnestelsel (Hatun Chaska), de zon (Inti) en de geesten van de bergen (de Apus) die ons helpen bij het uitlijnen van persoonlijke energieën met de energieën van de kosmos. Het voorziet in een koppeling tussen onze drie centra van interactie en het fysieke universum; Onze persoonlijke kracht gelegen in de solar plexus, onze liefde gelegen in het hart chakra en onze wijsheid afkomstig van ons derde oog, bindhu Chakra. Despachos zijn fundamentele ceremonies van de Q’ueros, waarbij tevens de Mesa, (medicijnen bundel) betrokken wordt. De despacho is een van de belangrijkste manieren waarop de Q’ueros de werkelijkheid manifesteren

De bedoeling achter een despacho ceremonie kan variëren: Van iets zo nobel als vrede in de wereld, of dichterbij huis, als dank voor een goede oogst, of om iets persoonlijk, bijvoorbeeld als verlichting van gewrichtspijn. Je zou de gebeden voor alle drie in een en dezelfde despacho kunnen plaatsen! Despachos kunnen worden gedaan in en voor groepen, steden en landen, maar een despacho kan ook gedaan worden voor particulieren.

De kracht van intentie
Met een persoonlijk despacho heb je de kans om op je alle gebieden van je leven, waar je voelt dat je ondersteuning nodig hebt of zou willen vragen om zegeningen, te focussen. Het is een zeer krachtige manier om je intenties vast te stellen en te laten gaan. In de weken en maanden na een despacho ceremonie zal je worden verrast door het verkrijgen van de 'dingen' waarnaar je hebt gevraagd, zij het misschien in een onverwachte of ongebruikelijke vorm. Veelal op een manier die meer geschikt of krachtiger is dan je zelf voor ogen had. Despachos zorgen werkelijk voor de gewenste verandering.


De despacho ceremonie
Voor een despacho ceremonie verzamelt de sjamaan allerlei symbolische offers, zoals wijn, suiker, wierook, goud en zilver draden, rode en witte bloemblaadjes, granen, zaden, schelpen, snoepjes en nog veel meer. Elk item wordt geplaatst op een groot vel papier en met de grootste zorg en intentie gerangschikt in een mandala-achtige vorm. Er worden gebeden geblazen in kleine bundels van bladeren genaamd kintus en toegevoegd aan het aanbod.

De opbouw van de despacho kan enige tijd duren, vooral als deelnemers zich veel mensen en/of dingen waarvoor ze willen bidden herinneren - (gezin, carrière, geestelijke groei, vergeving) Uiteindelijk als de mandala voltooid is, word de bundel gevouwen, gesloten en vastgebonden. De sjamaan 'loopt' vervolgens nog een keer met de hele bundel over je lichaam, om de laatste resten zware energie die nog zijn blijven 'plakken' van je op te nemen.





Ten slotte word de hele bundel ceremonieel verbrand. De deelnemers draaien hun rug naar het vuur om de geesten te laten 'eten' van het in vrede aangeboden 'voedsel' De wierook neemt de intenties mee naar de berg Spirits, terwijl de zware energie zich als as tot Pachamama wendt, waarna zij dit omzet in vruchtbare bodem voor nieuwe inspanningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten