woensdag 13 oktober 2010

De mesa; het heilige altaar voor de sjamaan


Het Peruviaanse sjamanistische pad, gedeeld door de Q'ero oudsten van de hoge Andes in Peru, is een van de vele paden binnen de sjamanistische traditie. Het is een pad dat de gezondheid van ons "regenboog lichaam" of "luminous light body" erkent als essentieel voor ons welzijn en ons bestaan. Ons lichtlichaam draagt alle verhalen, alle geschiedenis, de voorouderlijke verwondingen maar ook de zegeningen en karma van alle vorige levens.

De zware energie, hoocha, stapelt zich op gedurende de vele levens en blokkeren onze toegang om vanuit onze volledige potentie te leven. Bij onze volledige potentie hebben volop toegang tot de energieën van Licht en Scheppende Geest; Sami.
De ophoping van de zware energie komt veel voor in onze cultuur, deels omdat we ons bewustzijn van ons lichtlichaam vergeten zijn en we weten daardoor ook niet hoe we goed voor ons lichtlichaam kunnen en moeten zorgen.

In onze moderne samenleving zijn we ook onze diepe verbinding met Moeder Aarde verloren. Daardoor hebben we nu een beperkte kennis van onze voorouderlijk erfgoed en onze geestelijke wortels. Vaak zonder het te beseffen ervaren we een gevoel van machteloosheid. We kijken buiten onszelf om dit gevoel, deze leegte, op te vullen. We beseffen niet dat we de bron juist binnen onszelf moeten vinden. De innerlijke bron is altijd verbonden met De Bron zodat ons lichtlichaam opgeruimd en gevoed kan worden met Sami, de lichtende energie.

Ondersteuning van de spirits
De Inca Sjamaan werkt met een mesa ( medicijnbuidel ) Dit is een geboortekleed waarin men stenen draagt, deze stenen heten kujas en bevatten een bijzondere kracht. De mesa is het heilige altaar voor de sjamaan. Het bevat voorwerpen van kracht, gekregen tijdens de eigen reis van initiatie, het zijn voorwerpen die aansluiten bij plaatsen en bronnen van kracht. deze voorwerpen zijn verbonden met de natuurplaatsen van waar ze gevonden zijn en dit geeft kracht en ondersteuning van de Spirits van die plaats. Deze stenen kunnen bijvoorbeeld gevonden worden in de bergen ( Peru, Frankrijk, Italie enz.. ) of in het bos en in rivieren van Nederland. Je kunt elke soort steen gebruiken wat voor jou goed voelt. Als de stenen uit de bergen komen van Peru, zoals de Chumpi Stones in mijn Mesa, dan zullen deze extra kracht geven. De Sjamaan werkt met de stenen in de Mesa, ze worden gebruikt voor healingen zoals zware energieën en of het verwijderen van entiteiten en om de energie van Pacha mama (moeder aarde), de Nustas (Godinnen energie) en de Apus (grote heilige bergen) aan te roepen.

Pad van onvoorwaardelijke liefde en mededogen
Het pad van de "mesa carrier" is het pad van "Munay", mededogen en onvoorwaardelijke liefde. Er zijn vele paden die een mesa carrier kan nemen, afhankelijk van hoe men werkt met de geest om de bijzondere gaven te ontwikkelen. Gedurende de opleiding en de initiatie maar ook het genezingsproces om een mesa carrier te worden, ontvangt de sjamaan ook de heilige "rituelen van passage". Deze heilige riten, zijn gesimplificeerd tot een nieuwe vorm die bekend staat als de "Munay-ki". Dit zijn energetische transmissie die de transformatie van het lichtlichaam ondersteunen in de overgang naar een regenboog lichaam. Het maakt een connectie van het individu, de sjamaan, naar de "lineage" van de hoeders van wijsheid en engelengebieden die door en met de sjamaan werken. De rituelen zijn in de loop van de tijd onderhouden met intentie en aandacht zodat de sjamaan zijn connectie versterkt en de gaven kan ontvangen.
De getoonde mesa is van Remco. Remco is geen sjamaan maar een sjamanistisch healer. In de geopende mesa zijn Chumpi stones, kristallen, pi stone, kruiden en diverse krachtvoorwerpen zichtbaar.

1 opmerking:

  1. Ik heb begrepen dat er 12 stenen in de mesa gaan . wat voor intentie hebben die stenen?
    groet Anneke

    BeantwoordenVerwijderen