maandag 14 februari 2011

De dromenvanger


Wat is een Dromenvanger
Dromenvangers zijn kunst en is een ambacht van de inheemse Amerikaanse volkeren. De natuur is een diepgaande leraar. Dromenvangers worden gemaakt van takjes, pezen en veren en worden geweven sinds de oudheid door de Ojibwa mensen. Ze werden geweven door de opa's en oma van pasgeboren kinderen en hingen deze boven het wiegje, waarmee ze de zuigelingen rustige en mooie dromen gaven. De nachtelijke lucht is gevuld met dromen. Goede dromen zijn duidelijk en weten de weg naar de dromer, dalend door de veren. De geringste beweging van de veren geven de passage van nog een andere mooie droom. aan Slechte dromen zijn echter verward en verwarrend. Ze kunnen niet hun weg vinden via het web en worden er in opgesloten totdat de zon opkomt en ze verdampen als de ochtenddauw.
Oorspronkelijk werd de dromenvanger geweven op twijgen van de rode wilgen, zoals rode kornoelje, met behulp het draad van de steel van de brandnetel. Deze twijgen werden vers verzameld en in een circel gedroogd of in een spiraalvorm getrokken, afhankelijk van hun bestemming. Er werden natuurlijke veren en semi-edelstenen gebruikt. Een edelsteen voor elk web, want er is maar één schepper in het web van het leven


Geschiedenis van dromenvanger
Lang geleden, toen het woord geluid was, was een oude Lakota spirituele leider op een hoge berg en kreeg daar een visioen. In zijn visioen verscheen Iktomi, de grote misleider en zoeker van wijsheid, in de vorm van een spin. Iktomi sprak tot hem in een heilige taal. Terwijl hij sprak pakte Iktomi de oude wilgen hoepel waarin veren, paardenhaar, kralen en offers op zaten en begon een web te spinnen. Hij sprak tot de oude man over de cycli van het leven. Hoe we ons leven beginnen als zuigelingen, naar boven bewegen door middel van de kinderjaren op weg naar volwassenheid. Tot slot gaan we naar ouderdom, waar we maatregelen moeten nemen worden ter voltooiing van de cyclus.
Maar, zei Iktomi terwijl hij doorging zijn web te spinnen, in elke fase van het leven zijn er vele krachten, sommige goed en sommige slecht. Als je luistert naar de goede krachten, zullen ze je in de juiste richting te sturen. Maar, als je luistert naar de slechte krachten, zullen ze sturen je in de verkeerde richting en kan het je pijn doen. Dus deze krachten kunnen helpen te interfereren met de harmonie van de natuur. Terwijl de spin sprak, bleef hij zijn web weven.
Toen Iktomi klaar was met spreken, gaf hij de oudste het web en zei: Het web is een perfecte cirkel met een gat in het midden. Gebruik het web om uw mensen te helpen hun doelen te bereiken en goed gebruik te maken van hun ideeën, dromen en visioenen. Als je gelooft in de Grote Geest, zal het web je goede ideeën filteren en de slechte ideeën zullen worden gevangen en niet worden doorgegeven.
De oudste gaf zijn visioen door aan het volk en nu hebben veel Indiaanse mensen een dromenvanger boven hun bed om hun dromen te schiften in het web.

1 opmerking:

  1. Goed stukje! veel informatie uit te halen! wel jammer dat er best wel veel moeilijke woorden in zaten.ik doe namenlijk mijn werkstuk over dromen en ik ben 11 jaar.


    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen