zondag 1 mei 2011

Pachamama; de moeder die alle leven verwekt


Pachamama (Mama Pacha) is de Peruaanse Inca naam voor Moeder Aarde. Ze dateert eigenlijk terug van de pre-Inca tijd en wordt beschouwd als de meest vereerde godin in de Andes. Ze wordt beschouwd als de Moeder die al het leven verwekt. Ze houdt toezicht op het planten en het oogsten en is verantwoordelijk voor het welzijn van de planten en dieren. Ze wordt ook wel gezien als de grote draak die het Andes-gebergte vertegenwoordigt. Er wordt gezegd dat ze onder de bergen slaapt, wat ertoe kan leiden dat ze de aarde laat schudden als de mensheid niet nakomt goed voor haar te zorgen. De mensen uit de Andes geloven dat de recente clusters van aardbevingen in het gebied het resultaat zijn van het negeren van Moeder Aarde door de mensheid.

Pachamama is verbonden met haar man, Inti, de zonnegod van de oude Inca's, Mama Cocha, de zeegodin, en de storm kreeg Illampu. Samen vormen ze een integratie van alle vier de elementen. Ze wordt nog steeds vereerd in de Zuid-Amerikaanse landen waar de vruchten van de aarde, voedsel uit verschillende regio's, aan haar worden aangeboden. Ze herinnert ons vandaag de dag aan de noodzaak om de macht van de Aarde en het incidentele onvoorspelbare karakter van haar elementen te erkennen.

Tijd doorbrengen in de openlucht kan effect op ons hebben in een zeer diepgaande manier. Her-verbinden met Moeder Aarde, Pachamama, brengt ons terug in contact met de wilde kant diep in ons. Dit is de bron van onze intuïtie, onze energie, onze creativiteit en onze dromen ... onze rusteloze verlangen om volledig te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten