vrijdag 20 mei 2011

De voordelen van meditatie voor kinderen en hoe ze het kunnen doen


Een nieuwe studie gepubliceerd in het International Journal of Yoga concludeerde dat wanneer kinderen worden opgeleid tot meditatie, hun aandachtsspanne aanzienlijk worden verhoogd.
De onderzoekers testten twee yoga-gebaseerde ontspanningspraktijken met betrekking tot specifieke meditatie en rust technieken met 208 schoolkinderen (132 jongens en 76 meisjes) tussen de leeftijd van 13 en 16 jaar oud. Hun aandacht overspanningen werden getest vóór en na het oefenen van de twee technieken: meditatie en rust.

Zowel meditatie en rust verbeterde bij de kinderen de 'aandacht significant, maar meditatie had de grootste invloed op de scores, ongeacht het geslacht of de leeftijd van de kinderen. Leerkrachten die meditaties in hun lessen verwerkten brachten verslag uit over hun klaslokaal en de omgeving die meer vreedzaam ervaren werd en schrijven dit toe aan hun leerlingen die het 'vermogen om compassie te betuigen aan elkaar' ontwikkelden.

Therapeuten laten zien dat meditatie bij kinderen faalangst vermindert, relaties met leeftijdsgenoten in positieve zin verbetert en verbetert de woede-managementvaardigheden. Wetenschappers hebben ontdekt dat door meditatie de bloeddruk daalt en het helpt andere lichamelijke functies te verbeteren

Ouders geven aan dat wanneer hun kind mediteert het gevoel van eigenwaarde bij hun kind verhoogd, dat het hen helpt ontspannen in bijvoorbeeld het kantoor van de dokter, voor het slapengaan en het hen helpt gezonder te blijven.
Kinderen zeggen dat meditatie hen helpt zich voor te bereiden op tests en sportevenementen, alsmede verbetert het relaties met hun vrienden, ouders, broers en zusters. Andere kinderen geven aan dat ze genieten van mediteren, omdat het maakt dat ze "een goed gevoel krijgen, wanneer ze verdrietig zijn" en omdat het gewoon leuk is.

Wat is een goede leeftijd voor kinderen om te beginnen met mediteren
Er is geen vaste regel op dit punt. Het is belangrijk dat kinderen geen druk voelen om te mediteren, alleen omdat de ouders het willen. De beste indicator wanneer ze er klaar voor zijn en om er mee door te gaan is wanneer ze gemotiveerd zijn om te starten vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en verlangen. Uiteraard geld ook hier: Hoe eerder uw kind begint hoe beter. De lengte van een meditatie voor kinderen is niet belangrijk. Soms kan een minuut al voldoende zijn. Het gaat erom dat het kind vertrouwd raakt met het mediteren, het leuk vindt en blijft vinden. Uiteindelijk zal het voor de kinderen heel gewoon worden om even een rust moment te pakken en zichzelf in een meditatieve toestand te brengen.


Enkele suggesties voor het enthousiast krijgen van kinderen om te mediteren
Laat ze een rustige hoek/plek in hun kamer creëren. Zorg ervoor dat de kleuren in de kamer rustgevend zijn. Lichte blauwe en groene tinten zijn het meest rustgevende. Koop eventueel een voordelig meditatie masker voor de ogen, zodat ze wat hulp krijgen bij het sluiten van hun ogen. Laat ze een mooie steen uitzoeken, die ze bij hun 'altaar' kunnen leggen. Misschien een leuke disney sloop om het kussen om het eigen gevoel te versterken.

Zoek uit of er filmsterren of andere bekende 'helden' van je kind zijn die mediteren.

Zorg ervoor dat de meditatie op een rustig moment plaats vindt. Bijvoorbeeld wanneer het kind wakker wordt of uit school komt. Wanneer het kind staat te 'stuiteren' of enorm energiek is heeft mediteren geen of weinig zin. Lekker buitenspelen om te ontladen is dan veel beter voor het kind.


Meditatie is een relatief groot woord voor de meeste kinderen. Dit woord is soms al een vreemd concept voor volwassenen en kan daarom best intimiderend zijn voor de ouder. Het is echter een groot woord voor iets heel eenvoudigs! Meditatie kan al eenvoudig gedaan worden door je ogen te sluiten en te luisteren naar de wind, of alleen maar rustig zitten, terwijl je reis naar wonderlijke plekken.

Vóór het begin van een geleide meditatie, vraag je het kind om zijn of haar ogen te sluiten en nadenken over wat haar slaapkamer eruit ziet. Toen ze haar ogen opent haar vragen, Als je ogen waren gesloten wanneer u de foto van uw slaapkamer zag vervolgens hoe heb je de foto zien? Het uitvoeren van deze korte oefening en het deelnemen aan een discussie over zou moeten verlichten eventuele angsten in verband met het niet kunnen om te mediteren, want het is echt zo makkelijk.

Vervolgens leg je aan het kind uit wat voor houding mensen meestal aannemen tijdens de meditatie. Laat hem/haar weten dat elke positie perfect is zolang het maar comfortabel is. Zittend in een stoel, liggend of zittend in kleermakerszit op de vloer. Laat het kind weten dat het het beste is als zijn/haar ogen gesloten zijn. Herinner het kind eraan dat het overal kan mediteren. In feite kan het hij/zij al voor een paar minuten in het klaslokaal mediteren, zonder dat iemand weet wat hij/zij doet. Mediteren kan zelfs met de ogen open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten