zaterdag 6 november 2010

De 9 chakra's van de Munay Ki (deel 3) - Sacraalchakra


Element: water
Kleur: oranje
Lichamelijke aspecten: spijsvertering, ingewanden, nieren, urineleider,
seksuele potentie, adrenaline, lage rugpijn, menstruatiepijn, verlies
van eetlust
Instinct: seksualiteit
Psychische aspecter:.: macht, geld, seks, controle, angst, vechten, passie,
eigendunk, seksuele of emotionele mishandeling, overgeërfde
ouderlijke problemen, incest
Klieren: bijnieren
Kiemen: creativiteit, mededogen, gezin
Negatieve uiting: angst, vechten

De tweede chakra bevindt zich vier vingers beneden de navel. Hij is verbonden met de nieren en met het element water. De tweede chakra activeert de bijnieren, de spanningskIieren van het lichaam. Het buitenste deel, de bijnierschors, produceert meer dan honderd verschillende steroïden, waaronder de sekshormonen. Het binnenste deel, het bijniermerg, produceert adrenaline, die de lever opdracht geeft bloedsuiker af te geven om ons te waarschuwen. Adrenaline is het hormoon dat de
vecht-of-vluchtreactie opwekt. Eerder merkte ik al op dat de eerste chakra hekken neerzet ter verdediging, terwijl de tweede chakra stenen opstapelt om zich te verdedigen. Het probleem is dat we voortdurend grotere stenen nodig hebben om het karwei te klaren. De andere kant lijkt altijd een hogere stapel te hebben dan wij, en de veronderstelde dreiging escaleert. De tweede chakra is de stimulator voor dwingelanden en lafaards. Grootspraak en ijdelheid worden door deze chakra geïnspireerd. Je kunt je hierbij de houding van een gorilla voorstellen die zijn tanden ontbloot en zich op de borst trommelt. De tweede chakra zet energetische voedingsstoffen om in het lichtend energieveld. Alle vormen van energie vertegenwoordigen voor deze chakra voedsel. Hij verwerkt de energie van de aarde die opgenomen wordt door de eerste chakra en verteert emotionele energieën in het zenuwstelsel. Wanneer deze chakra op de juiste wijze werkt, kan hij negeatieve emoties als woede en angst versnipperen en ze via de eerste chakra afval uitdrijven. Wanneer deze chakra uit balans is, gaan deze negatieve emoties in ons zweren en zich in onze ingewanden nestelen om helemaal weg te rotten. We kennen allemaal wel mensen die hun woede niet kunnen loslaten en weken of jaren lang met wrok rondlopen. Deze negatieve emoties zetten zich vast in de tweede chakra en vergiftigen deze. Uiteindelijk worden deze emotionele gifstoffen opgenomen door het lichtend energieveld.

De tweede chakra is het domein van de passie. Deze uit zich in creativiteit en intimiteit. In de eerste chakra planten we ons voort. In de tweede chakra bedrijven we de liefde met onze geliefde. De Sanskrietbenaming voor dit centrum is svadhisthana, hetgeen 'verblijfplaats van het ‘zelf’ betekent. Chronologisch correspondeert deze chakra met de leeftijd tussen acht en veertien. Het verlangen van de tiener naar romantische avonturen ontstaat met de drang naar activiteit in de tweede chakra. De tweede chakra is erotisch, vol lust en fantasie en stimuleert romantiek met een hoog adrenalinegehalte. Als de tiener tijdens de puberteit geen duidelijk en positief zelfbeeld ontwikkelt, kan dat de groei van de tweede chakra belemmeren. Zo iemand ontwikkelt geen duidelijke emotionele grenzen en beseft niet dat wat anderen willen kan verschillen van wat hij wilt. Hij kan zich gekweld voelen door relaties en door mensen die nooit aan zijn verlangens kunnen voldoen.

De negatieve uitingen van de tweede chakra zijn woede en angst. Sjamanen geloven dat angst de grootste vijand is. Het is een geslepen tegenstander met wie je je niet moet inlaten; want op het moment dat je dat wel doet, zal hij je kracht ondermijnen en zegevierend uit de strijd komen. De opdracht is dat je je angst leert kennen en ermee bevriend raakt. Gebruik hem als een waarschuwingsmechanisme, niet als stimulator voor de vecht-of-vluchtreactie.

Karakterfouten van de tweede chakra kunnen een hoge tol eisen. Deze mensen leven in een wereld waarin het regent omdat de hemel persoonlijk wil dat ze nat worden. Vaak zijn ze ervan overtuigd dat de hele wereld tegen hen samenzweert. Toegegeven, soms valt de regen inderdaad op ons, maar hij valt ook op de bomen, planten, dieren en stenen, en ook gewoon omdat hij valt. Deze personen hebben vaak de instelling dat ze overal recht op hebben. Als ze hun tweede chakra genezen, ontdekken ze dat de wereld niets aan hen verplicht is. Integendeel, zij staan in het krijt bij het leven. Onder de regie van de tweede chakra, het centrum van ons erotisch leven, verkennen we onze passie en ontdekken we intimiteit. Storing in deze chakra kan leiden tot het verwarren van seks met liefde. De belangrijke taak van de tweede chakra is seks te transformeren in liefde en romantiek in intimiteit. Dit is geen gemakkelijke opdracht, omdat de negatieve neigingen van deze chakra bestaan uit de behoefte anderen te overheersen door middel van geld, macht en seks. De tweede chakra gaat recht door de baarmoeder waarin het leven ontkiemt. Dit centrum doet het zaad van de passie en de creativiteit ontkiemen die in onze hogere chakra's tot bloei zullen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten