donderdag 11 november 2010

De 9 chakra's van de Munay Ki (deel 7) - Derde oog


LUCHTCHAKRAS

In de zesde, zevende, achtste en negende chakra wordt de ontwikkeling transpersoonlijk. We verkennen in toenemende mate subtiele gebieden. Hier komen we in de problemen. De op de hemel gerichte spiritualiteit van New Age vereist het geloof in een bovenaardse god en negeert de praktische spiritualiteit van de vrouwelijke aarde. De luchtchakra’s worden gedragen door de aardechakra's, zoals de takken van een boom worden gedragen door zijn wortels. De gaven van de hogere chakra’s zijn enorm praktisch en manifesteren zich in déze wereld. Ze zijn niet bovenaards. Deze waarheid is bevestigd door alle grote leraren. Toen Christus leerde dat het koninkrijk der hemelen dichtbij is, bedoelde hij dat hemel en aarde één en ondeelbaar zijn. We zijn vertrouwd met problemen van de aardechakra’s door psychotherapie en onze persoonlijke groei. We hebben allemaal te maken gehad met problemen met pappie en mammie, met woede, schaamte, angst, seks, begeerte en het verlangen naar veiligheid. In de luchtchakra's komen we op wat minder bekend terrein. Deze chakra's hebben eigenschappen die soms moeilijk te bevatten zijn. In sommige gevallen is het onderscheid tussen de eigenschappen van twee chakra's niet meer dan een nuanceverschil. Denk aan de liefde die een kind voelt voor zijn moeder en de liefde die hij later voor zijn geliefde voelt. Hoewel ze allebei tot de categorie liefde behoren, zijn het duidelijk verschillende ervaringen (ondanks wat de psychologie ons wil doen geloven - dat mensen uiteindelijk in het algemeen trouwen met de ouder van de andere sekse). Zo staat het ook met de spirituele lessen en eigenschappen van de hogere chakra's.

De eigenschappen die correspondeerden met deze centra: Voorbij de dood gaan was de eigenschap van de zesde chakra; beheersing van de tijd was de eigenschap van de zevende; onzichtbaarheid de eigenschap van de achtste; en het vermogen een geheim te bewaren was de eigenschap van de negende.


DE ZESDE CHAKRA

Element: zuiver licht
Kleur: indigo
Lichamelijke aspecten: hersenen, ogen, zenuwstelsel
Instinct: waarheid
Psychische aspecten: rede en logica, intelligentie, empathie, depressie, aandoeningen die met spanningen te maken hebben, ontkenning
Klier: hypofyse
Kiemen: verlichting, realisatie van het zelf
Negatieve uitingen: misleiding, neurose, ontoereikendheid, aanvallen

De zesde chakra, of het derde oog, bevindt zich midden op het voorhoofd. In de Hindoetradities wordt het gezien als het derde oog van Shiva, die kennis van de volmaakte waarheid en non-dualiteit schenkt. De naam van dit èentrum is in her Sanskriet ajna, of 'onbeperkte acht'. In deze chakra verkrijgen we het inzicht dat we onscheidbaar zijn van God. We brengen het goddelijke in onszelf tot uitdrukking, en
we zien het goddelijke in anderen. We voelen een diepe kalmte en vrede wanneer we ons in de aanwezigheid bevinden van iemand die deze realisatie heeft bereikt. Je beseft dat je een eeuwig wezen bent in een tijdelijk lichaam. Mensen met een bewust gemaakt zesde chakra beseffen dat het authentieke zelf zijn uitsluitende identificatie met lichamelijke of geestelijke ervaringen moet afschudden. We transcenderen lichaam en geest, maar verwelkomen ze allebei op het terrein van ons gewaarzijn.

Als we de geest gaan observeren, kunnen we ons in een transpersoonlijke staat verplaatsen. We volgen de geest met nieuwsgierigheid, maar zonder er helemaal in op te gaan. Twijfels verdwijnen wanneer je de geest voorbijgaat, en begeerte en verlangens zijn niet langer drijvende krachten. Je betreedt het rijk van de kennis dat kan worden ervaren maar niet onder woorden kan worden gebracht. Niet dat dit rijk buiten het bereik van de woorden ligt, maar omdat er alleen maar ervaring is. Sjamanen zeggen dat dit een rijk is dat je niet kunt vinden door ernaar te zoeken, maar dat alleen degenen die zoeken het kunnen vinden. Het is als twee geliefden die niet langer afzonderlijk zijn, maar verenigd worden door een enkele kus. Wanneer er niet iemand is die ervaart, wat valt er dan te zeggen van de ervaring? Op het moment dat je het vertelt, valt het uiteen. Het is als het ontwaken uit een droom. Op het moment dat we beseffen dat we gedroomd hebben, kunnen we ons de droom niet meer herinneren.

Wanneer de zesde chakra slecht functioneert, verwart het individu informatie met kennis. Hij heeft het gevoel dat hij zich grote spirituele waarheden eigen heeft gemaakt, terwijl hij niet meer dan een verzameling feiten heeft. Sjamanen weten hoe ze het kunnen laten regenen zonder te verklaren dat water is samengesteld uit waterstof- en zuurstofatomen. Spiritueel materialisme is een endemische stoornis van de derde-oogchakra. Deze personen hebben vaak veel macht en invloed in de wereld zonder verantwoordelijkheid te aanvaarden voor het rentmeesterschap ervan. In onze door de media beheerste wereld met zijn incrowd-cultuur kunnen de energieën van de zesde chakra ontregeld raken en uitlopen op spirituele arrogantie en verwatenheid.

We zijn tot het inzicht gekomen dat we de sjamaan in onszelf moeten ontdekken. We leren onze cliënten dat je niet bij je eigen wijsheid en kracht wordt gebracht door zoveel mogelijk naar de indianen te reizen. We hebben gemerkt dat vaak juist het tegenovergestelde erdoor wordt bereikt, dat we erdoor worden afgeleid van een ware ontmoeting met de hogere geest. De sjamaan is iemand die zijn of haar zelf heeft gerealiseerd. Hij ontdekt de wegen van de geest door zijn innerlijke bewustwording.

De Boeddha was geen boeddhist, en Christus geen christen. De een ging onder een bodhiboom zitten tot hij verlichting verwierf. De ander trok veertig dagen lang de woestijn in. In de zesde chakra ervaren we onze bewustwording. We schudden de poncho's, de gewaden, de ratels en veren en alle andere toeters en bellen van ons af. Een bewust derde oog laat de sjamaan weten wie hij is. Het geeft hem inzicht in het verleden en de toekomst en stelt hem in staat zich alternatieve lotsbestemmingen voor te stellen. Sommige legenden vertellen dat zij die deze chakra bewust maken zelfs fysieke onsterfelijkheid kunnen bereiken. Ze worden niet langer oud of bezwijken niet aan ziekten, maar kunnen hun jeugdige vitaliteit en kracht handhaven. Alle verlangens
van iemand met een bewust derde oog komen uit, en als een aantal genezers hetzelfde visioen hebben, komt dat uit voor de hele planeet. Inheemse religies passen deze traditie al heel lang toe. Oudsten van de Hopi-indianen en een overeenkomstige raad van Inca-medicijnmannen en -vrouwen gaan in meditatie zitten en visualiseren het soort wereld dat zij hun achterkleinkinderen willen laten erven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten