vrijdag 12 november 2010

De 9 chakra's van de Munay Ki (deel 8) - Kruinchakra


DE ZEVENDE CHAKRA

Element: zuivere energie
Kleur: paars
Lichamelijke aspecten: huid, hersenen, hormonaal evenwicht
Instinct: universele ethiek
Psychische aspecten: onbaatzuchtigheid, integriteit, wijsheid
Klier: pijnappelklier
Kiemen: transcendentie, verlichting
Negatieve uitingen: psychose, regressie, cynisme


De kruinchakra boven op het hoofd is onze toegang tot de hemel, op dezelfde manier waarop de basischakra de toegang tot de aarde is. Lichtdraden vanuit dit centrum reiken naar de sterren en naar onze bestemming. De aarde beschermt ons en voedt ons met haar levenskracht, en de hemel voert ons naar onze bestemming. Kiemen komen alleen maar op wanneer ze in de rijke, donkere, vochtige aarde nestelen, maar ze groeien door het licht van de zon. Na de ontkieming keren alle planten zich naar het zonlicht om te kunnen leven. Op dezelfde manier ontkiemt ons spirituele leven in de eerste chakra door onze verbinding met de aarde, en later komt het licht van de hemel binnen door de kruin om het hele chakrasysteem te voeden. De naam voor deze chakra in het Sanskriet 'is sahasrara, wat 'leegte' betekent. Mensen die de gaven van dit centrum hebben verworven, hebben niet langer een fysieke vorm nodig. Doordat ze in staat zijn door ruimte en tijd te reizen, zijn ze één met hemel en aarde.

De les van de zevende chakra is beheersing van de tijd. Wanneer we ons bevrijden uit de lineaire, causale tijd, bevinden we ons niet langer in de tirannieke greep van het verleden. Het heden is niet langer het gevolg van een eerdere gebeurtenis, en we voelen ons vrij van oorzaak en gevolg. We leven met één voet in de gewone wereld en met de andere in de spirituele wereld, en we beseffen dat ze een gemeenschappelijke ondergrond hebben. Waar de genezer in de zesde chakra kennis verwerft over vroegere en toekomstige gebeurtenissen, kan hij als hij de gaven van de zevende chakra bewust maakt, die gebeurtenissen beïnvloeden. Hij kan helpen gebeurtenissen uit het verleden te genezen, en zijn cliënt bijstaan bij het kiezen van een alternatieve toekomst, misschien een waarin de cliënt vrij is van ziekten of een meer bevredigend leven leidt. In de zevende chakra wordt de sjamaan bevrijd van begeerte, hoop of spijt.

In de zevende chakra bestaat er geen subject of object meer. Alles participeert. Schijnbare tegenstellingen smelten samen: leven en dood, vrede en pijn, vrijheid
en gebondenheid. De negatieve uitingsvorm van de zevende chakra is spirituele
regressie die wordt gemaskeerd als verlichting. Hoewel het waar is dat je om transcendentie te bereiken buiten je ego moet stappen, denken we dat elke toestand van non-ego transcendent is. De opvatting dat je verlicht bent wanneer je het ego loslaat, is ver bezijden de waarheid. Er bestaan vele vormen van non-ego op verschillende niveaus. Zo is het gevoel van het zelf van een baby onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving. In de psychotherapie wordt het gebrek aan grenzen van het ego als ongezond beschouwd. De ego's van mensen met ernstige geestesziekten, zoals schizofrenie, zijn zo gespleten dat ze verstoord zijn. In traditionele culturen wordt het inwijdigproces zorgvuldig opgezet om ervoor te zorgen dat de leerling een degelijk gevoel van zichzelf heeft opgebouwd voordat hij probeert het ego te verscheuren om dit niveau te bereiken. In onze cultuur van onmiddellijke bevrediging willen spirituele zoekers vaak het werk van de onderste chakra's overslaan. Sommige zoekers worden misleid door de beloften van exotische ervaringen. Anderen zijn gewoon ongeduldig of zich er niet echt van bewust dat ze hun lagere chakra's moeten reinigen om zich voor te bereiden op dit werk. Soms hebben zelfs hun leraren dit proces niet voltooid en zien ze zelf de noodzaak ervan niet in. Deze mensen geloven dat welk niveau van ontwikkeling ze ook bereiken verlichting betekent, waarmee ze openlijk het idee verwerpen dat ze nog verder moeten. Deze vorm van spirituele misvatting tiert in onze tijd welig.

Zij die de zevende chakra machtig zijn geworden, verwerven buitengewone krachten, waaronder het zich herinneren van oeroude geschiedenissen die tot het collectieve geheugen van de mensheid behoren. Een van de andere gaven van de zevende chakra is het vermogen van gedaante te verwisselen. De sjamanen begrijpen dat zij niet verschillen van de stenen, de planten of de aarde. Mensen die zich de gaven van deze chakra eigen maken, begrijpen dat de rivier van het leven stroomt buiten de vorm en het vormloze, buiten het bestaan en het niet-bestaan. Zij weten dat de oneindigheid onafhankelijk is van tijd of vorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten