maandag 8 november 2010

De 9 chakra's van de Munay Ki (deel 4) - Zonnevlecht



Element: vuur
Kleur: geel
Lichamelijke aspecten: maag, buik, lever, pancreas, opslag en vrijlating
van energie, milt
Instinct: macht
Psychische aspecten: moed, macht, zich uiten
Klier: alvleesklier
Kiemen: autonomie, individuatie, onzelfzuchtige dienstbaarheid, vervuiling
van dromen, een lang leven
Negatieve uitingen: maag- en darmklachten, anorexia, verdriet, trots,
opgeblazen ego, neurotische symptomen, gebrek aan energie,
slachtofferneigingen, driftbuien, schaamte


De derde chakra bevindt zich op de zonnevlecht en is verbonden met de alvleesklier. Deze klier is de energiebankier van het lichaam. Glucose is zijn valuta. (De alvleesklier produceert insuline, dat glucose van de bloedsomloop in de cellen brengt, waar de glucose als brandstof kan worden gebruikt.) Als de derde chakra op de juiste wijze functioneert, heeft het lichaam meer dan genoeg energie voor al zijn activiteiten. Omdat het brein de grootste brandstofverbruiker in het lichaam is, is een evenwichtige derde chakra essentieel om helder te kunnen denken. Deze chakra beïnvloedt ook de lever, die de opslagplaats van brandstof in ltet lichaam is. Mensen met derde-chakra gebreken hebben vaak last van gebrek aan energie. Het voedsel dat ze eten wordt geëlimineerd voordat de voedingsstoffen ervan de bloedsomloop bereiken. Op psychisch en spiritueel vlak kunnen problemen ontstaan. Wanneer de derde chakra niet goed functioneert, zullen je inspanningen geen succes hebben. Ook al heb je alle hulpbronnen voor succes binnen handbereik, het 'Zal je ontbreken aan het uithoudingsvermogen om de eindstreep te halen. De derde chakra is het krachtcentrum van het lichtend energiesysteem. De krachten ervan kunnen constructief worden gebruikt om onze idealen te verwezenlijken. Wanneer ze destructief worden gebruikt, kunnen ze onze elementaire natuur of libido onderdrukken, hetgeen tot uitdrukking komt in neurotische symptomen met onder meer schaamte en schuldgevoelens. Deze chakra correspondeert chronologisch met de leeftijd van veertien tot eenentwintig, de jaren die aan de volwassenheid voorafgaan.

De vrouwelijke kracht van de eerste chakra en de primordiale seksuele energie van de tweede chakra worden omgevormd tot een verfijnde brandstof die de derde chakra gebruikt voor de vervulling van onze dromen. Deze chakra vult de reserves in het lichtend energieveld aan. Wanneer we de krachten van deze chakra opwekken, ervaren we onbevreesdheid en een vastberadenheid die niet kan worden ontmoedigd door vijandigheid. Obstakels op ons pad vallen uiteen. Het gevaar is dat dit kan resulteren in een opgeblazen ego. We gaan denken dat we de enige auteurs. Van onze lotsbestemming zijn en dat we de wereld aan onze wil kunnen onderwerpen. We voelen ons in staat de wereld te scheppen of te vernietigen en we worden dictatoriaal en manipulatief; we streven naar persoonlijke macht en roem ten koste van alles. Mensen die zich laten verleiden door de krachten van de derde chakra, proberen vaak anderen door intimidatie te overheersen. Wanneer deze chakra wordt gereinigd, worden ons gezin en onze relaties met anderen stabiel. We worden vaardig in communicatie en ontdekken de kracht van het gesproken en geschreven woord. Dit centrum zorgt ervoor dat we trouw zijn aan onze eigen aard. Ons levensdoel wordt duidelijk en we kunnen ons erop instellen. Er bestaan verhalen over Inca-krijgers wier derde chakra straalde als een gouden schijf. De overlevering wil dat "Zij niet konden worden gedood. De conquistadores konden met bun musketten op hen schieten, maar de kogels misten altijd hun doel. Er bestaan soortgelijke verhalen onder de indianen van de Noord-Amerikaanse prairies, over dapperen die door de cavalerie werden beschoten maar nooit werden geraakt. De overleveringen van de Inca's vertellen ons dat wanneer een van deze verlichte krijgers een tegenstander doodde, hij deze eerde door een paar druppels van zijn eigen bloed in de aarde te laren druppelen. Hij besefte dat zij in andere omstandigheden zij aan zij bij het kampvuur hadden kunnen zitten om verhalen uit te wisselen. Deze mannen en vrouwen waren van opvatting dat je al dood was wanneer je boos of bang de strijd in ging.

De functie van de derde chakra is wensbeelden om te zetten in werkelijkheid. De naam van deze chakra in het Sanskriet is manipura, wat 'het paleis van de juwelen' betekent en duidt op het vermogen ervan dromen te veranderen in werkelijke schatten. De sjamaan begrijpt dat je de wereld tot bestaan droomt. Dit centrum is de distilleerkolf waarin je dromen alchemistisch in goud worden veranderd. Wanneer je de wereld om je heen wilt verbeteren, moet je evenwicht brengen in je derde chakra. Het instrument van deze chakra is visualisatie - of je nu in meditatie zit of lopend op het strand wordt beroofd. Het element vuur, dat over deze chakra heerst, voorziet in de brandstof om dromen zichtbaar te maken. Pas op dat je dit vermogen niet toepast om er persoonlijk beter van te worden, maar dat je het aanwendt ten bate van het algemeen welzijn. Het sleutelwoord voor deze chakra is dienstbaarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten