zondag 16 januari 2011

De schaduw van de Sjamaan


Om een effectieve sjamanistische genezer te worden dient men eerst zichzelf te genezen. daarvoor is het noodzakelijk dat de sjamanistische genezer eerst begint zichzelf te confronteren met zijn of haar eigen schaduw-zijde.

Alles heeft een donkere kant en hoe eerder we dit accepteren, hoe eerder we kunnen houden van al het bestaan voor wat het is. Het karakter van de schaduw-zijde is negatief en bevat alle karaktereigenschappen die we verborgen houden van de wereld en, meestal, van onszelf.
We verbergen deze eigenschappen om te voorkomen dat we bekritiseerd worden en/of verstoten door familie, vrienden en de samenleving in het algemeen.

De schaduw-zijde (ons eigen demoontje) is bij ons vanaf de geboorte en zal bij ons blijven tot de dood. Het voedt zich met onze negatieve gevoelens, zoals bijvoorbeeld zelftwijfel, ontmoediging, afwijzing en depressie.

De schaduw-zijde wint aan kracht wanneer we teveel stilstaan bij negatieve gevoelens en/of wanneer we het bestaan van deze schaduw-zijde helemaal ontkennen. Het wordt onze antithese; onze persoonlijke oppositie en als we deze schaduw-zijde blijven ontkennen, kan en zal de schaduw-zijde de controle over ons leven overnemen.

Niemand, en zeker niet een sjamaan, kan het zich veroorloven het bestaan van de schaduw-zijde te ontkennen. Simpel gezegd, het is dwaas en onverantwoord om zelfs maar te proberen dat te doen. We moeten de controle van en de verantwoordelijk voor ons eigen bestaan nemen, voordat we kunnen worden belast met de genezing van anderen.

We moeten de moed hebben om diep naar binnen te gaan en de confrontatie met onze schaduw-zijde op te zoeken; om met hem gaan zitten en de pijn te ervaren. We moeten alle negatieve kwaliteiten uit het donker in het licht zetten, zodat de gaven van de schaduw-zijde kunnen worden gebruikt voor het goede.

Een klein voorbeeld: Als u altijd een persoon bent geweest die altijd 'doorliep' vanwege het onvermogen om 'Nee' te zeggen, dan is het de schaduw-zijde die je de moed kan geven om gewoon 'Nee' te zeggen.

Met de erkenning en de integratie van de schaduw-zijde in ons wezen, beginnen we met het aanvaarden van onze sterke punten, evenals, onze beperkingen. We beginnen te begrijpen dat er slechte dingen gebeuren met goede mensen en dat zonder de duisternis van de schaduw, we nooit volledig kunnen genieten van de grootste van alle Schepper gaven; de gave van het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten